IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ трябва да подходят към Китай?

Америка трябва да отстоява пазарната икономика, да защитава свободата на словото и да се застъпва за човешките права

08:20 | 20.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Какво точно предлагате да направи обществеността. Да се вдигне на въстание, защото лихвите са ниски? Обикновенно такива неща стават, когато нещата станат зле за хората, а ТОЧНО сега не е баш така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Много точно казано. Китай не го интересува дали управлява диктатор, демократ, републиканец, консерватор, популист и т.н. Даже предпочита да е някой диктатор, за да има по-голяма предвидимост и последователност. И това, дава стабилност на разни популисти и диктатори да правят сделки с Китай и от другата страна изключителна трудност за демократични правителства да правят сделки с ЕС / САЩ, които са притиснати да правят реформи, натискани за разни законови и други промени, което им клати тъй или иначе крехкия мандат. В Китай предпочита да има ясна и стабилна корупция и силна власт в държавата, с която са партньори, да има следене и манипулиране на населението. Това е добре за властта, защото така е по-лесно и по-безпроблемно да си правят каквото си искат и да няма бунтове и права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Представянето на истината е полезно.Все още обществеността пренебрегва неправилната дейност на централната банка и възникват нови щети. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Това, което авторът на статията е пропуснал е, че има една огромна разлика между китайската икономическа експанзия и американската - Китай инвестира огромни суми по света, без да поставя никакви политически условия на приемниците, докато американските инвестиции са предшествани от планини от политически условия. Това е и причината, поради която китайскити инвестиции са добре приети, а за да се ограничат или спрат, се прилагат отново груби политически манипулации и непазарни командни технологии. Няма нищо пазарно и демократично в идеологическата истерия и политиката на санкции, износ на секви метежнически сезони и държавни преврати с цел неконституционно сменяне на законно избрани правителства и лидери.Демагогията и двойните стандарти са нещото, което ще затрие Запада, защото с тези инструменти може да построи само система, срещу която на думи се бори... Лъжата и манипулацията са кофти строителен материал - много по-кекав от откровената диктатура и плановата икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Къде се губиш бе, Митев. Отдавна не бях чувал нищо за щетите от централните банки. Винаги с удоволствие ти чета коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ и Китай неправилно емитират (съответно) долара и юана.Заради фаталната банкова грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ и Китай, толкова повече са техните щети и са с наближаваща катастрофална криза. Чрез търговско и друго противопоставяне една спрямо друга, САЩ и Китай правят опит да реализират допълнителни ползи за подпомагане отлагане началото на катастрофална криза.При запазване на банковата грешка националния стопански крах е сигурна последица и една от САЩ и Китай ще изпревари другата държава с начало на катастрофална криза.За спасението на държава от национална криза е необходимо нейната централна банка правилно да емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Няма разлики между САЩ и Китай, има разлики между развита и развиваща се икономика. С прогреса на Китай разликите ще стават все по-малки. Същото което се случи с Япония и Южна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
"САЩ освен това станаха ненадежден и дори откровено враждебен съюзник - питайте германците." Ще добавя - и руснаците. Дълго време управляващите в Русия наричаха САЩ и ЕС нашите партньори. Сега, когато го казват, влагат цялата възможна ирония в това."Последното е може би най-голямата грешка от всички. За своята военна сила САЩ наистина трябва да разчитат главно на себе си. Но в икономическата политика или по отношение правата на човека това не е така. Съюзниците на САЩ носят огромна допълнителна тежест на масата (за разлика от Русия, която е единственият мощен съюзник на Китай)."Кога Русия стана мощен съюзник на Китай? Не ми е ясно, защо нещата не се казват ясно.Русия потърси съюзник в лицето на Китай, когато САЩ и ЕС я обявиха за враг. Това е толкова естествено. Изобщо, крайно време е в САЩ да си видят (и осъзнаят) стратегическите грешки от времето на Обама, когато някакъв кръг от хора в САЩ, използваха последния като кукла и си правеха каквото си решат. Точно сблъсъкът на Запада с Русия, отвори пространството, което беше необходимо на Китай за да стане това което е сега. Елитите в САЩ и ЕС, може и да не искат да го признаят защото е много болезнено, но ние трябва да си даваме сметка за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Разликите между Щатите и Китай са необозрими. В този смисъл поведението на чичо Доналд е много повече символично от колкото реално. Именно така той дава ясни сигнали, че не одобрява самия начин с който Китай прогресира. Плановите методи трябва да отстъпват място на пазарните, икономическите мотиви трябва да направят място за правата на гражданите и техните интереси, а интелектуалната собственост да бъде поставена на нова, по-друга полоса. На всеки е ясно, че митата на Тръмп няма да объркат тази огромна икономика с контрагенти от целия свят, но те ще дадат ясен синал за посоката, която трябва да следва не светът, а човечеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още